Geisselstrasse
Arno Brandlhuber


Geisselstrasse
Arno Brandlhuber


This building is located in Ehrenfeld, a typical Cologne residential neighborhood characterized by its mix of buildings from different periods of the city’s postwar history. Due to the legal situation and the complex contextual parameters, a gap between two existing buildings had not been developed for over 50 years until the city gave circumstantial permission to overbuild the site. The 6.6 × 42 meter lot was burdened with various restrictions concerning distance space, ridge height, existing structure, and maximum buildable volume, among others. One of the adjoining buildings was already built as an exception due to its two-story height. No further development in the area was anticipated. Therefore, it was feared that adding a second exceptional building would completely block light from entering the buildings at the rear. Instead, the design team decided to use this constraint to determine the building’s staggered form.

The living and working space on Geisselstraße addresses the array of legal conditions while generously providing a sequence of 360 light-flooded square meters on the extremely long and narrow plot. The volume closest to the street contains a three-story house with living quarters and the client’s atelier; at the rear there is a two-story garden house for their children. The two units are connected via a separable single-story link that contains shared spaces such as kitchens and bathrooms. The building’s irregular shape and connected volumes therefore make full use of this infill site. The building is understood as a living and working space which, despite the neighborhood’s high density, is still able to provide green and outdoor areas of varying sizes by using the terraces, roof garden, ground floor garden, and inner courtyard, which are in constant dialogue with the interior. The concrete structure is clad using two facade systems: the atelier is covered in multi-layered polycarbonate sheets and aluminum louver windows, while the garden house has an insulated glass facade with sliding wood elements.

(Text: bplus.xyz)



Arno Brandlhuber

bplus.xyz





(Related Projects)



Instagram
Email
WhatsApp

2021, Obsessive Collectors