DLR-Labor
Arno Brandlhuber


DLR-Labor
Arno Brandlhuber


The design for the multilevel laboratory building for the German Aerospace Center (DLR) in Stuttgart is aimed at creating adaptive space that meets both the changing requirements of laboratory operations as well as the high security standards—all with minimal expanse. Further, the design had to be as compact as possible due to the limited size of the plot within the existing campus. Together, these requirements lead to the internal division of the upright standing oyster shell in a public area for circulation and recreation, and a private one for research purposes. This demand for two separated areas directly influenced the use of materials. Looking at the interior, the main core is located laterally and made out of raw concrete. The continuous floor levels make evident that the sum of the common areas, in contrast to the oyster, is not a physically coherent space. Therefore, the continuous space—for circulation and recreation—is pervaded with drawings by Büro für Konstruktivismus, creating a storyline throughout the public space.

In contrast to the common area, the research area is kept as flexible as possible with all partition walls being flexibly devisable. Therefore, the space, designed in a coarse, industrial standard, can be organized due to the changing demands of work and research. With its opaque and clear glass components, the facade follows the scheme of spatial separation in private and public—high and low security standards. Hence, the facade grants visual connections between the inside and the outside as well as intimacy for the research areas.

(Text: bplus.xyz)



Arno Brandlhuber

bplus.xyz





(Related Projects)



Instagram
Email
WhatsApp

2021, Obsessive Collectors